De opfok van onze dwergen  

De opfok van onze dwergen is geen lachertje, er stellen zich soms nog al wat problemen.
Laten we aannemen dat de jongen met goed gevulde buikjes in het goed gemaakt nest liggen. Tegen zoogtijd zullen ze wat opspringen, als U de hand in het nest steekt.
Wanneer ze twee dagen oud zijn, zien we dat het haar begint te ontwikkelen; goed gezoogde en daarom gezonde jongen blinken U als het ware toe.
De eerste dagen let men erop dat de jongen in een putje liggen in het nest, het kan gebeuren dat een van de jongen aan de moeder is blijven hangen en zo buiten het nest komt te liggen wat slecht kan aflopen wegen onderkoeling, met de dood als gevolg.
Na 10 dagen moeten de ogen zich ontsluiten. Jonge konijntjes worden namelijk blind geboren. Normaal gezien gaan de oogjes open na 11 dagen, is dit niet het geval kan je dit altijd met boorwater of warm water behandelen, maar meestal is er geen probleem.Als dit behandelt moet je wrijven van neuskant naar achter, altijd met de richting van het mee daarna afdrogen met proper watje
Na 14 dagen controleren wij ook het volledige nest. We kijken of de bodem van het nest nog mals en droog is, zo niet mag je de dwergjes er uit nemen een alles verversen het is beter van wat nog van het nest over gebleven is bruikbaar en dit opnieuw te gebruiken zo dat de geur niet veranderd. We leggen deze terug en dekken het gewoon terug dicht.
Wat men zeker niet mag vergeten is dat de voedster uit het hok moet genomen worden, omdat ze dit niet mag mee volgen, als je terug zet geef ze wat groen zo past zich na een tijdje alles weer aan, als ook mag je het hok zelf ook voorzien van vers stro.
Op de leeftijd van 18 -20 dagen komen de jongen uit het nest, soms zijn er bij met nog ontstoken oogjes deze mag je dan ook vochtig maken, want oogjes die lager dicht blijven geven problemen, eerst zijn die wazig en dat komt meestal niet meer goed. Je kunt ook oog zalf gebruiken als het erg is dit is zo te verkrijgen bij de apotheek.
Voorzichtig zijn als je zo iets doet.
Rond de leeftijd van 20 dagen maken ze een verkenning ronde in het hok, (Als ze in een kweekbakje zitten moet dit zeker weggenomen worden).Het is best dat onze dwergen niet schrikken als ze buiten komen.
Wanneer ze uit het nest komen zullen ze ook vlug mee eten met de moeder, aangepast groen of korrel, het mag ook hard brood zijn( wel opletten met groen voer in het begin.
Er altijd voor zorgen als je groen voedert dat dit binnen het uur op is ).
Water moet je altijd voorzien Men moet dan de diertjes regelmatig in de handen nemen. Voorzichtig opnemen en goed vasthouden is hierbij vereist daar ze vlug uit je handen glippen( in het begin zijn ze bang en schreeuwen ze wel eens maar daar moet je U niet veel van aan trekken dat verbetert naar gelang ze groter worden dan hebben ze het pas graag.
Na 4 weken moeten we ook de oortjes meten, want de lengte na 4 weken is belangrijk.
Meten de oortjes op de leeftijd van 4 weken al 4 cm, dan is de kans groot dat ze boven de 6 cm eindigen en dit is het max. toe gelaten lengte op onze tentoonstellingen.
Wat het merken betreft is het best op de leeftijd van 5 weken, oortjes die op die leeftijd al 4 cm en meer hebben moet je zeker niet meer merken.
Als we in vol seizoen zitten laten we de jongen min 6 weken bij de moeder, iets langer mag ook tot 8 weken.
In de natuur verlaten de jongen ook hun nest na 6 weken, na 5 weken kunnen de jongen al op eigen benen staan. De jongen langer dan 10 weken bij de voedster laten zitten is zinloos, ze proberen steeds moedermelk te drinken en daardoor nemen ze te weinig ander voer op.
Wanneer de jongen op eigen benen staan moeten we er ook meer aandacht aan besteden, want op de 10é week komt de eerste verharing er al aan, en dit is de cruciale leeftijd, dat de meeste sneuvelen. Dit is de meest gevoelige leeftijdvoor de jonge dwergen.
In deze periode hebben ze de meeste voeding stoffen nodig, om de haarwisseling goed door te komen.
Als deze wisseling voorbij is, is het meeste gevaar geweken.
De voedster mag dan weer bij de ram na 8 of 14 dagen, het is beter dit te doen omdat de voedster te dik zou worden en moeilijker jongen op neemt.
De jongen die we afgenomen hebben moeten afzonderlijk geplaatst worden om geen beschadigingen op te lopen, als er te veel dieren zijn en gebrek is aan plaats mag men altijd de voedster bij elkaar laten, de rammen moet wel alleen zitten want na 16 weken begint de ellende en met beschadigde dieren kan men op een tentoonstelling niets meer doen.
Na 16 weken begint ook het geslacht te ontwikkelen. De dwergen die je apart plaats voor de tentoonstelling worden dagelijks gevoederd met een goede korrel ongeveer 40 gram per dag, en ook een blaadje groen in de voormiddag, wel voorzien van goed hooi en water, op deze manier fok men goede dwergen.
Op de leeftijd van 7 a 8 maanden zullen de dieren een gewicht bereikt hebben van ongeveer 1 kg, dat is het ideaal voor onze tentoonstellingen.   W. de Witte
A keurmeester konijnen