Geef onze konijnen de nodige ruimte

We willen allemaal dat onze dieren over veel ruimte beschikken, omdat onze dieren dan ook optimaal zouden kunnen uitgroeien.

Als onze konijnen op de juiste wijze verzorgd en gevoed worden is de kans ook groot dat er geen problemen zullen ontstaan.

Maar met goede en dure voeding alleen lukt het niet altijd .Wil het voedsel goed tot zijn recht komen, dan zullen ook de inwendige organen bij een konijn op volle kracht moeten werken om voldoende bestanddelen uit het voeder naar die plekken in het lichaam te sturen waar deze nodig zijn.

Dit kan alleen maar als het dier over voldoende ruimte beschikt, zodat het lichaam goed kan bewegen.

Door veel beweging krijgen zowel dier als de mens veel spierwerking en het hart wordt tot een hogere werking aangezet. Het gevolg is dat het bloed met grotere kracht door de bloedvaten wordt gestuwd. Deze bloedvaten zitten niet alleen in de spieren maar ook in de inwendige organen. Deze worden door die snelle bloeddoorstroming ook tot een verhoogde werkzaamheid geprikkeld.

Door meer beweging zal een dier ook dieper en sneller ademhalen en zo krijgt het meer zuurstof binnen. Deze zuurstof is dan weer nodig voor een betere verbranding van de voedingstoffen en komt de opbouw van de lichaamscellen ten goede.

Daarom is het van groot belang dat jonge dieren over flink wat beweegruimte beschikken en over een goede verluchting, zonder tocht natuurlijk. Zonder een goed gebruik van spieren bekomt men niet ditzelfde goede resultaat en zal de ontwikkeling achterblijven.

Wanneer de dieren niet over voldoende ruimte beschikken worden ze alleen maar vet en zal de spierontwikkeling uitblijven. Dit is zelfs voor slachtkonijnen niet gewenst.

Het is het vlees wat telt, het vet komt maar op de tweede plaats, denk maar eens aan het borstvel als mooiste bewijs.

Meer beweging leidt tot grotere de verbranding en men moet er dan ook opletten dat de voeding hieraan is aangepast.

Veel konijnen hebben last van zwakke beharing op de hakken, ( hoek van de voetzolen ). Door meer beweging te geven zal er een betere bloeddoorstroming zijn in de benen en zal er op die hoeken een betere haargroei mogelijk zijn.

Tijdens de keuring kan men vaststellen of dieren klein gehuisvest zijn of niet, door de symptomen die de dieren laten zien.

Bij rexen, zowel de dwerg als de grote, waar de beharing kort is, is het risico dan ook veel groter en niet vergeten deze grote dieren hebben nog een gewicht van rond de 3 tot 4 kg .

Veel loopruimte en veel stro zijn bij dit ras zeker nodig om kale hakken tegen te gaan. Iik ga nu niet beweren dat het altijd gemakkelijk is, toch er zijn stammen die er minder last van hebben. Men zal er zeker moeten op letten bij het samenstellen van het juiste genetisch materiaal voor de verdere voor planting.

Besluit: alleen krachtige dieren zullen goed uitgroeien en zullen ook meer weerstand hebben tegen aanvallen van verschillende ziektes en deze zullen ook zorgen voor goede nakomelingen.

Spijtig maar konijnen hebben maar zelden een voldoende groot hok.

W de Witte

A. keurmeester konijnen