PSOROPTIESSCHURFT - OORSCHURFT

Oorzaak
Psoroptes cuniculi (schurftmijt).

Ziekteverschijnselen
De ziekte is zeer besmettelijk, hokken blijven tot 11 dagen na het verwijderen van zieke konijnen nog besmettelijk. In de oorgang ontstaan door de irritatie kleine oneffenheden, die een rode tint aannemer en die achteraf evolueren tot een blaasje. Het is een papulo-vesiculeuze ontsteking. Hiermede gaat heftige jeuk gepaard, de dieren schudden de kop, krabben aan het oor en houden de kop scheef. Langzarnerhand vioeien de blaasjes samen tot grotere blazen, die door drogen een brokkelig en verheven uitzicht aannemen. Het worden korsten, die steeds groter en brokkeliger worden ; verschillende korsten leggen zich bladachtig en concentrisch rond mekaar, zodat het oor stijf wordt en rechtop kan gaan staan. Onder de korsten bestaat er en bloederige ontsteking. Deze ontsteking van de uitwendige oorgang kan verder evolueren naar het midden- en binnenoor, een meningeale reaktie verwekken, zodat stuipen optreden samen met dwangbewegingen.

Letsels
De huid is rood en schubbig rond en in het oor. Door de hevige jeuk krabben de dieren zich en doet er zich haaruitval voor. Schurft mag niet verward worden met huidschimmels ; hierbij ontstaan in de vacht ronde plekken met haaruitval, huidroodheid en korstvorming.

Diagnose
De diagnose wordt bevestigd door microscopisch onderzoek van de korsten na voorbehandeling met Chlorallactofenol.

Behandeling
combinaties van een minerale olie met een acaricide is voldoende. Ook commercieel verkrijgbaar antibioticum-acaricide preparaten ter behandeling van oorschurft bij kat en hond zijn goed. Er moet verschillende keren behandeld worden. Ook kan ivermectine gebruikt worden: deze behandeling moet éénmaal hernomen worden na 6 dagen. Deze methode is eenvoudiger, vooral in de zeer erge gevallen waarbij de dieren veel pijn lijden en zich moeilijk laten behandelen.

Huidschurft kan behandeld worden met baden in een 0,06 1/o Lindaneoplossing of Neguvon 0,15%.

Tegen huidschimmels wordt griseofulvine (fulvicine) toegediend per os aan een dosis van 20-30 mg/kg gewicht en dit gedurende 14 dagen en langer. Lokaal kan hexetidine 0,03 gedurende 14 dagen worden toegepast.