SPIROCHAETOSE KONIJNENSYPHILIS

Oorzaak
Deze geslachtsziekte wordt veroorzaakt door Treponema cuniculi, deze is niet overdraagbaar op de mens.

Ziekteverschijnselen
Het is een chronisch verlopende ziekte, waarbij doorgaans zeer weinig ziektetekens opvallen. De geslachtsorganen, vulva, penis, testikels zijn gezwollen en rood. Later doet zich een waterig en verder een etterig secreetvorming voor. In vergevorderde stadia kunnen zich dergelijke gezwellen ook op lippen, oogleden, oorbasis enz. voordoen.

De verspreiding geschiedt door de dekking, doch ook door belikken. De incubatietijd is lang en schommelt tussen 20-72 dagen. De infektie kan ook latent blijven en ter gelegenheid van kwetsuren of verwondingen tot uiting komen.

Diagnose
Deze steunt op de oedemateuse zwelling en rode ontsteking van de geslachtsorganen, zowel bij vrouwelijke als bij mannelijke konijnen. Bij deze laatste treedt ook phimosis op.

Behandeling
Als behandeling kan penicilline of streptomycine worden toegediend (200.000 E en 250 mgr) driemaal om de 2 dagen subcutaan. Geslachtsrust moet 3 weken onderhouden worden tot de dieren volledig genezen zijn.

Preventief dient bij aankoop, de geslachtsorganen van elk konijn te worden onderzocht op afwijkingen. Voor de fok is het best eigen dieren te gebruiken. Is dit niet het geval dan moeten beide partners voor de dekking onderzocht worden op afwijkingen van de geslachtsorganen.

Deze ziekte is ernsig en mag niet verward worden met de veel onschuldigere aandoening

Genitale wratten.

Hiervoor zijn vooral pool en kleurdwergen vatbaar. De ziekte lijkt een beetje op spirichaetose. De geslachtsorganen zijn ook ontstoken, maar niet etterig. Door likken aan de geslachtsdelen komen er op neus en lippen ook wratjes.

Deze ziekte kan verholpen worden door inspuiting met antibiotica gedurende enkele dagen. De wratjes aan de neus en lippen moeten behandeld worden met een wrattenzalfje en verdwijnen ook binnen enkele dagen. De dieren moeten genezen zijn vooraleer ze worden ingezet voor de fok.