VERLAMMINGEN

Oorzaak
Oorzaken zijn menigvuldig en onvoldoende gekend.
Buiten beschadigingen aan de wervels kunnen ook vergiftiging, wormen in maag en darm, darmcoccidiose een mogelijke oorzaak zijn.

Mogelijk spelen hierbij leucotische processen in de wervels een rol, een andere maal kan zich verschuiving van lendenwervels voordoen. In beide gevallen treedt drukatrofie op. Ook kunnen spierdegeneraties in de psoas en dijbeenspieren hiervoor in aanmerking komen.

Ziekteverschijnselen
Vooral verlammingen van de achterhand worden bij volwassen dieren aangetroffen. Deze beginnen met ataxie, gevolgd door verlammingen. Eetlust en drankopname zijn gestoord, doch de konijnen kunnen hun urine niet meer maken. De blaas is sterk uitgezet en er ontstaat tenslotte coma, vermoedelijk door uremie.

Diagnose
Verlammingen van de achterhand zijn klinisch genoeg duidelijk om de diagnose te stellen.

Behandeling
Rugwervelafwijkingen zijn ongeneesbaar.

Bij spierafwijkingen kunnen hoge doseringen vitaminen E worden toegediend, ni. 20-30 mg Alfatocoferol gedurende 3 dagen (Dupharol E). Tijdens de behandeling moet dagelijks de blaas worden geledigd door palpatie en door druk uit te oefenen op het abdomen

Indien verlammingen veroorzaakt worden door vergiftiging, parasieten of bacterien kan er mogelijk een behandeling worden ingezet. Het vooruitzicht op genezing is meestal weinig gunstig