DE HERMELIJN

Recent erkende de Standaardcommissie de Hermelijn als nieuw ras in België. Hierbij geven we dan ook de nieuwe goedgekeurde standaard.

Land van oorsprong : Duitsland

Puntenschaal :

1. Type en bouw
20
2. Gewicht
10
3. Pels
20
4. Kop
15
5. Oren
15
6. Kleur
15
7. conditie en verzorging
5
totaal
100
 

1. Type en bouw

Het type is kort en gedrongen cylindrisch.
Lichaamsbouw :schouders en achterhand zijn even breed, de rug is kort, de achterhand mooi afgerond. De lichaamsbouw van ram en voedster zijn identiek. De benen zijn recht, kort en stevig, De voeten zijn kort en goed gesloten. De kleine staart wordt goed aansluitend tegen de achterhand gedragen. Een wam is niet toegelaten.

2. Gewicht

Min 1,1 kg: 6 punten
ideaal 1,25kg: 10 punten
max 1,5 kg: 8 punten

3.Pels

De pels heeft normaalhaar kort, is dicht met veel onderwol en is glanzend. De grannen zijn fijn en van gelijke lengte. Boven de pels uitstekende en ruwe grove grannenharen zijn niet toegelaten. De oren zijn dicht en zeer kort behaard.

4. Kop

De kop is krachtig, kort, markant, en in verhouding groot. Voorhoofd en snuit zijn breed. De overgang van snuit naar kaken verloopt geleidelijk, zonder insnoering. De breedte tussen de ogen is 5,5 cm bij de ram, 5 cm bij de voedster. De kop sluit goed bij het lichaam aan (zgn. halsloos type). De ogen zijn groot en licht uitpuilend. Het enige verschil tussen de kop van de ram en die van de voedster is de breedte van het voorhoofd.

5. Oren

De oren zijn kort en worden recht en nauwsluitend tegen elkaar gedragen. Ze zijn dicht tegen elkaar ingeplant. De oortoppen zijn licht afgerond. De ideale lengte is 5,5 cm en maximaal 6 cm.

6. Kleur

De dek- en grondkleur zijn sneeuwwit zonder aanslag. De oogkleur is lichtblauw. De nagels zijn kleurloos.

7. Conditie en verzorging

Zie algemeenheden.

Lichte fouten :

Lichte afwijkingen in type en/of bouw. Kop wat lang, smal of spits. Iets diepliggende ogen. Vlezige oren, puntige, geplooide, wat gebogen oortoppen. Dun behaarde, doorschijnende oren. Iets wijd gedragen of wijd ingeplante oren. Iets zichtbare hals. Wat lange of wollige pels. Iets onzuivere kleur (Lichte aanslag). Wat gemis aan glans. Zie verder lichte fouten geldig voor alle rassen.

Zware fouten ?

Sterke afwijkingen in type en/of bouw. Te groot of te klein. Kop te lang en/of te spits. Oorweefsel te fijn of te vlezig. Oren te wijd ingeplant, bijna gans kaal of te lang. Erg onzuivere kleur. Afwijkende oogkleur. Te lange beharing. Gekleurde nagels. Zie verder zware fouten geldig voor alle rassen.


Foto website