Het vervoeren en inkooien op onze tentoonstelling .

Onze tentoonstellingen komen er weer aan en dat is prettig. Maar ook na afloop van zo'n tentoonstelling moet het nog fijn zijn dat je geweest bent.

En dat kan zo zijn.

Het is daarom dat ik nog iets wil meegeven over de spelregels die er zijn voor het wegbrengen en inkooien van de dieren.

Door deze regels niet na te komen kunnen er fouten worden gemaakt. Fouten met soms nadelige gevolgen, zodat het tentoonstellen niet meer zo fijn blijkt te zijn.

We beginnen met de vervoerkisten. Allereerst moeten deze kisten voorzien zijn van een schone laag bodembedekking met stro.

Voor onze pelsdieren doen we er liefst nog een beetje hooi bij.

De kisten moeten voorzien zijn van degelijke sluitingen. Wat ook veel aandacht moet krijgen is de manier waarop de dieren worden vervoerd.

Wanneer je ze vervoert met de auto, met name onze personenauto, is het opletten dat er voldoende frisse lucht kan binnen komen, wat niet wil zeggen dat alle ramen moeten open staan onder het rijden.

Het is wel beter, indien het een zeer lange rit is, eens te stoppen vooral bij zeer warm weer.

Worden de kisten binnenin de auto gezet in de winter, wanneer het koud is, denk er dan aan dat je de verwarming niet volledig open zet, dit is niet prettig voor onze dieren.

Konijnen kunnen niet goed tegen de warmte. Ze kunnen alleen wat zweet kwijt via hun oren, vandaar dat het kan gebeuren dat bij een zomerkweek de oren wat langer worden. Vooral bij onze Polen en kleurdwergen is dit belangrijk om weten.

De warmte kan vooral een probleem vormen op jongdierendagen, die uiteraard in de zomer plaats vinden. Als men hier niet op let kan het helaas gebeuren dat de dieren het transport niet overleven

Het kan ook dat de dieren een warrende pels hebben als ze uit de bakken komen.

Ook dit is een duidelijk beeld van de warmte.

Bij aankomst moet je dan b.v.eerst zorgen dat de afkoeling, of beter gezegd de aanpassing aan de omgevingstemperatuur, rustig aan gebeurt.

Het is aan te raden om de kisten eerst wat open te laten staan in de auto, vooraleer ze naar de zaal te brengen. Dan de kisten voor de hokken plaatsen voor de overgang van temperatuur. Te vlugge verandering van temperatuur kan voor oudere dieren wel eens traanogen veroorzaken (tocht is ook zeer gevaarlijk). Indien de dieren in de tocht komen te zitten is het aan te raden om aan de commissarissen ter plaatse een beschutting te vragen bijv. om papier voor de hokken te hangen zo lang de deuren open staan, zoniet komt men met zieke dieren thuis.

Een te warme zaal kan ook problemen geven, wanneer de dieren dan terug thuis komen.

Dit zal dan ook een probleem geven voor de volgende tentoonstellingen.

Neem voldoende tijd om de dieren in hun kooien te plaatsen, zo beperkt je het risico.

Wat ook van belang is, is dat de dieren nog eens goed met de hand opgewreven worden op de rug, zodat de pels soepel wordt. Deze zal dan uitgelucht zijn tegen volgende morgen wanneer de keuring er aan komt.

Liefhebbers, deze spelregels goed nakomen, het is zinvol.

W de Witte

A. Konijnen